Cropped

14 de juny de 2018

Tercera Setmana estrena Nowhere in particular, coproducció amb el festival Grec.

El teatre físic, musical i d’objectes de De nuevo un instante tan breve completa el menú escènic d’aquest dijous.

El Festival Tercera Setmana travessa l’equador de la seua programació amb tres propostes molt diferents entre si, però unides per compartir una mirada escènica diferent a l’habitual. El menú per a aquest dijous, 14 de juny, el componen Juguetes rotos, de Producciones Rokamboleskas; Nowhere in particular, dels creadors David Climent, Sònia Gómez i Pere Jou; i De nuevo un instante tan breve, de la unió entre La Mecànica i Théâtre du Mouvement. L’oferta es completa eixe dia amb la classe magistral que Juan Carrillo, de la companyia mexicana Los Colochos, impartirà en la Fundació SGAE.

Juguetes rotos, la vida d’un transsexual en l’Espanya franquista

L’actor Nacho Guerreros (Coque en la sèrie La que se avecina) es posa en la pell de Mario, un oficinista a qui una telefonada canviarà la vida en Juguetes rotos (Teatre Principal, 21h). Recorrem amb ell el seu passat: un xiquet infeliç amb el seu cos i amb el lloc on ha nascut. L’obra és una reflexió sobre la identitat sexual i de gènere a través d’un transsexual en l’Espanya del franquisme. No es tracta d’una història única, són fragments reals de tots aquells que no van encaixar, ni encaixen, en el “bullying de la vida”, com indica la seua autora Carolina Román.

Nacho Guerreros, autor del llibre Yo también sufrí bullying, va contactar amb la dramaturga argentina Carolina Román perquè volia parlar d’exclusió. Després de diverses converses van acabar centrant-se en l’homosexualitat i la transsexualitat en les dècades dels seixanta i els setanta. L’actor Kike Guaza s’hi va unir per a ajudar en un dels assajos de Juguetes rotos i va acabar quedant-se en l’obra. Els tres han compost aquesta “llança a favor de la diferència” per a iniciar un camí que ens podria oferir més textos sorprenents en el futur.

Nowhere in particular, estrena absoluta en Tercera Setmana

Les convencions ens marquen cada dia. Fa igual si algunes són gratuïtes. Estan present per tot arreu, en un supermercat, a la fila del cinema o quan coincidim amb un veí a l’ascensor. Sovint, no diem res i ho diem tot amb un gest del cap. Són recursos que usem per a comunicar-nos de forma automàtica, inconscient. Celles que s’alcen, somriures, colpets a l’esquena o no mantindre la mirada més del que es considera habitual. Nowhere in particular (Sala Off, 19h), una altra estrena absoluta de Tercera Setmana, reflexiona sobre tot açò, sobre com aquestes convencions ens construeixen com a persones, definint-nos.

Nowhere in particular és una coproducció entre Tercera Setmana i Grec 2018 Festival de Barcelona, i la primera vegada que David Climent, Sònia Gómez i Pere Jou treballen junts. David Climent és actor, performer, dramaturg, director escènic i la meitat de la imprescindible companyia loscorderos.sc. Sònia Gómez és, també, performer, a més de ballarina i coreògrafa. Des de 2004 crea els seus espectacles, en els quals habitualment reflexiona sobre la impostura i l’art. Pere Jou és músic, productor musical i, com els altres dos companys, performer. En el seu currículum es barregen noms tan estimulants com Sol Picó o Enric Montefusco.

De nuevo un instante tan breve, darrere la pista de Tati, Beckett i Keaton

De nuevo un instante tan breve (Teatre Flumen, 19h) és teatre físic, musical i d’objectes. Tres homes ben vestits, cosins contemporanis de Tati, Beckett i Keaton, ixen de les seues caixes. Es relacionen entre ells i davant dels obstacles (taulons que desafien la gravetat, poals de diferents mides, fulls de paper que literalment els envaeixen…) amb un virtuosisme refinat, sentit de l’humor i, per descomptat, acrobàcies precises. A més, hi ha paraules entretallades i sons inesperats que marquen el compàs dels cossos en moviment. El que expressen és universalment poètic perquè activa la imaginació de l’espectador, el somriure i l’angoixa, en aquest univers caòtic que tant ens sona.

L’obra és una coproducció entre La Mecànica & Théâtre du Mouvement. La Mecànica és una companyia i productora d’arts escèniques establida a Palma que treballa i col·labora transversalment amb artistes nacionals i internacionals al voltant del teatre corporal i visual en totes les seues variants. Théâtre du Mouvement investiga les fronteres de l’art teatral (el moviment, els gestos...) perquè sorgisca la sensibilitat, la reflexió i un entrenament corporal de l’actor que enriquisquen la creació. Aquesta coproducció els ha permés explorar camins afins per a trobar un llenguatge comú que apunte directament a l’empatia de l’espectador per Espanya i França.

https://www.tercerasetmana.com/noticies/nacho-guerreros-canvia-de-registre-en-juguetes-rotos-la-dura-experiencia-d-un-transsexual-en-l-espanya-franquista

Enllaç copiat al porta-retalls