Cropped

12 de juny de 2018

El Torneig de Dramatúrgia Valenciana arriba a la Gran Final amb el “combat” entre Adrián Novella i Jerónimo Cornelles.


Les trobades interprofessionals Connexions inclouen classes magistrals a càrrec dels dramaturgs Alberto Conejero i Denis Despeyroux.


Familia real, de Cienfuegos Danza, completa l’oferta escènica del dia.


Abundant i divers és el contingut de la jornada de dimarts, 12 de juny, del Festival Tercera Setmana a València. Teatre, dansa, la final d’un torneig de dramatúrgia i dues master class impartides per prestigiosos dramaturgs.

Crónica de excesos (Sala Carolina, 19h), de la companyia valenciana PTV i estrena absoluta en el Festival Tercera Setmana, és una muntanya russa d’emocions. Amb la veu única de la protagonista: una actriu ja retirada que presenta un mosaic de situacions còmiques i costumistes que van de la comèdia a la tragèdia. Per la seua professió, s’adreça al públic amb un llenguatge cuidat, fins i tot poètic, que tanmateix sap descendir a la parla més escabrosa i de barri. No sabem si ens parla de l’experiència pròpia, ja que pel retaule que descriu circulen un reguitzell de pors, enamoraments, amenaces, judicis, agressions…

La multiguardonada companyia PTV (Premi de la Generalitat Valenciana, entre d’altres) es funda en 1971, però és en 1978 quan s’especialitza en teatre per a xiquets i xiquetes. Han produït 22 espectacles, íntegrament basats en obres originals d’Eduardo Zamanillo (com la que representaran en Tercera Setmana, Crónica de excesos). En totes les creacions els guia una important raó per a existir: “El riure és la distància més curta entre tu i nosaltres”. D’aquesta manera, es dediquen a aprofundir i ampliar les possibilitats del pallasso com a personatge de teatre, activant les emocions dels espectadors. Siguen xicotets o grans.

>> MÉS INFO ACÍ

Familia real, el poder ballat


Quatre solos coreografiats, interpretats per ballarins (Maynor Chávez, Sara López Vicente i Edoardo Ramírez) que donen vida a quatre personatges analitzats des de la perspectiva de les relacions de poder, és l’eix central narratiu de Familia real (Sala Off, 19h), de la companyia Cienfuegos Danza. El rei, que simbolitza el poder enderrocat; la cortesana, que representa els interessos creats; el bastard, que significa la simplicitat; i la reina mare, que personifica una deterioració patètica formen el quartet sota la direcció de Yoshua Cienfuegos. Una visió crítica que planteja reptes interpretatius i físics en els matisos de cada una d’aquestes personalitats que evolucionen cap a un desgast més que evident dels seus vincles.

En els quasi 20 anys de trajectòria, aquesta companyia creada per Yoshua Cienfuegos (Premio Nacional de Danza de Costa Rica 2010) ha fet gala d’una gran tasca formativa (Encuentros de Formación e Investigación) i social (Poblats en Dansa). A més de les candidatures arreplegades en els Premis Max, la companyia valenciana ha aconseguit una projecció internacional motivada per la qualitat de les seues creacions. En un procés de recerca continu, l’any 2009 marca un punt d’inflexió del qual se’n fa ressò una tesi doctoral (en la Universitat de València) sobre la companyia i el seu “programa d’optimització del moviment”.

>> MÉS INFO ACÍ

Final del Torneig de Dramatúrgia Valenciana: Adrián Novella vs Jerónimo Cornelles


El Torneig de Dramatúrgia Valenciana arriba a la Gran Final, que se celebra en el marc del Festival Tercera Setmana (Teatre Rialto, 21h). Adrián Novella i Jerónimo Cornelles en són els finalistes. Dos vells coneguts de Tercera Setmana, atés que ambdós estigueren presents en l’edició de l’any passat amb les obres Joc de xiquetes i Desde el infierno respectivament.

El Torneig de Dramatúrgia se celebra en un ring de boxa en què els colps se substitueixen per textos escènics i els púgils per actors. La mecànica és molt senzilla. Dos actors lligen un text de cada un dels dramaturgs finalistes i serà el públic, amb els seus vots, qui decidirà qui guanya per KO.

>> MÉS INFO ACÍ

Classes magistrals d’Alberto Conejero i Denis Despeyroux en el segon dia de Connexions.


Les trobades interprofessionals Connexions celebren la segona jornada, en què es durà a terme la presentació i signatura del conveni de col·laboració entre el Festival Santiago Off i Tercera Setmana. A més a més, estan previstes classes magistrals impartides pels dramaturgs Alberto Conejero i Denis Despeyroux a La Nau.

https://www.tercerasetmana.com/noticies/el-festival-tercera-setmana-acull-l-estrena-absoluta-de-cronica-de-excesos-de-la-prestigiosa-companyia-ptv

Enllaç copiat al porta-retalls