Cropped

13 de juny de 2018

Las companyies valencianes Circo Gran Fele i CRIT presenten els seus nous treballs en el certamen.

Des de Palma arriba Frontera, amb els immigrants com a nucli argumental.

Els Jardins del Palau de la Música acolliran el concert nocturn del trio Petrakis- López-Chemirani.

El Festival Tercera Setmana està aquest dimecres, 13 de juny, doblement d’estrena. Dues obres es podran veure, per primera vegada, en el marc del certamen. Es tracta de Bluff, de Circo Gran Fele i La llum del món, de CRIT Companyia de Teatre. Una aposta que reafirma el compromís de Tercera Setmana amb les arts escèniques valencianes.

Bluff, la solitud del pallasso

Bluff (Teatre Flumen, 18h) és, com ja hem apuntat, estrena absoluta en el Festival Tercera Setmana. I és doble estrena, també, per al Circo Gran Fele, perquè després d’incomptables treballs grupals, “debuta” amb una obra personal i íntima, interpretada per un únic actor. Un pallasso shakesperià davant del món, en qualsevol cantó, com un artista de carrer insignificant, però amb tota la tècnica actoral possible: gestos, quietuds, silencis i ritmes. Bluff és un repàs a la tradició clownesca que recupera el pallasso parodista i musical. Un personatge semblant a un petit flascó de perfum que en obrir-lo allibera un litre d’essència en estat pur.

Circo Gran Fele és una companyia de circ contemporani, mediterrani i vitalista. Un espai sense animals que fusiona el teatre, la dansa contemporània i les diferents disciplines circenses juntament amb la millor música, interpretada en directe per la Banda del Fele. Premi Nacional de Circ en 2008 i amb més de 20 anys de trajectòria, ha aconseguit una identitat sòlida i pròpia que el diferencia de la resta, alhora que reprén les característiques del circ de principis del segle XX i produeix espectacles que fusionen il·lusió, màgia i fantasia per a públics de totes les edats.

La llum del món, un viatge al principi de tot

La llum del món (Teatre Rialto, 20h), de CRIT Companyia de Teatre, és l’altra estrena absoluta del Festival Tercera Setmana d’aquest dimecres. Una tragicomèdia interpretada per quatre actors (de noms: Memòria, Enteniment, Voluntat i Oblit) que es basa en alguns passatges de la Bíblia i que compta amb cançons i música en directe. L’obra fundacional de la civilització occidental ajuda a entendre el nostre origen, l’esdevenir, l’actualitat i, fins i tot, el futur. Es tracta d’un text que ha inspirat altres històries, obres d’art i d’arquitectura i, també, regnes i imperis. Independentment de les creences, aquesta narració situa l’espectador en una posició d’enllumenament: la comprensió del món en què vivim.

CRIT, constituïda en 2008, basa el seu treball en el diàleg amb el present i la cultura que el sosté. Els actors i actrius són llicenciats o doctors en diverses especialitats humanístiques. Per això, han emprat textos clàssics de la literatura per a obres com Tirant lo Blanc, Espill, Quatre-cents!, o La vida inventada. El seu objectiu és construir un pont de comunicació entre les noves dramatúrgies contemporànies del teatre i tot tipus de públic. Han creat el programa Escena Jove per a acostar-se a una audiència en plena formació.

Frontera, el gran drama del segle XXI.

Milions d’immigrants travessen mars i terres a la recerca dels seus somnis amb la memòria viva, el desarrelament al cos i moltes pors. Frontera (Carme Teatre, 18h), de Companyia Migrants, és una obra de teatre gestual, un poema visual-corporal fruit d’una investigació exhaustiva sobre com traduir, en moviments i en imatges poètiques, les històries de gent imaginària o real que van haver d’abandonar el seu lloc d’origen per a buscar un futur millor. El relat té una dimensió actual i alhora universal, atés que els conflictes socials i la violació dels drets humans han colpejat històricament la humanitat.

Frontera és la primera obra de la companyia mallorquina Migrants, formada per Maite Villar (directora de l’obra), Héctor Seoane, Toni Pons, Joan Maria Pascual, Toni Amengual i Joana Peralta. Tots ells van coincidir en un laboratori d’investigació sobre la relació de l’actor i la memòria. Han triat el teatre gestual i físic on no cal la paraula com a opció artística ja que el seu treball es basa en la recerca constant de significats i relacions amb la resta d’elements de l’escena. Dramatúrgia corporal des del moviment que fa viatjar l’espectador.

Trio Petrakis-López-Chemirani, música a la lluna de València

Stelios Petrakis, Efrén López i Bijan Chemirani formen un trio musical de base mediterrània i iraniana. El grec Petrakis està especialitzat en instruments cretencs; el valencià Efrén López compta amb una àmplia experiència com a multiinstrumentista; i Chemirani és un virtuós del zarb, característic de la música culta persa. Junts funcionen com una melodia cohesionada que encamina l’espectador cap a una mar pròxima amb influència oriental. Amb un so que arriba sense tortuositats al cor perquè no li cal descodificar-se malgrat l’enorme bagatge cultural que té al darrere. L’entorn dels Jardins del Palau de la Música i l’hora nocturna (21.15h) propiciaran el viatge.

Stelio Petrakis és un multiinstrumentista i lutier grec. Les seues composicions estan fortament influenciades per la música de la seua Creta natal, així com per altres sonoritats (Istanbul, Iran…) que ha estudiat durant anys. Ha col·laborat, entre altres, amb Manolo García i Roos Daily. El valencià Efrén López toca una gran quantitat d’instruments (viola de roda, rubab, llaüt…); fou fundador dels grups L’Ham de Foc, Aman Aman i Sabir; i ha participat en l’enregistrament de més de 60 discos. Bijan Chemirani és el menut d’una saga familiar especialista en zarb (o tombak), l’instrument de percussió principal iranià, al mateix temps que manté una carrera pròpia com a solista i dirigeix el grup Oneira.

Darrera jornada de les trobades interprofessionals Connexions.

Les trobades interprofessionals Connexions finalitzen aquest dimecres 13 de juny amb una jornada sota el nom genèric de Gires en connexió. Búsqueda de complicitats per a l’exhibició. D’una banda, es presentaran els projectes en gira i, d’altra, es debatrà sobre els públics en la perifèria.

https://www.tercerasetmana.com/noticies/bluff-i-la-llum-del-mon-dues-estrenes-absolutes-en-el-festival-tercera-setmana

Enllaç copiat al porta-retalls